Изчисленията са направени на базата на извършени продажби, а не на реално приложени дози, които вероятно са по-малко. Основна причина за това е, че грипните ваксини са включени в списъка на препоръчителните имунизации, закупуват се от пациента и се прилагат срещу заплащане, посочват от МС.

С приемане на програмата се цели да се намали заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. - с публични средства.

Освен това да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения и начините за предпазване.

Грипът се проявява във всички възрастови групи, като рискът от усложнения е най-висок при старите хора, малките деца и хората с определени хронични заболявания. Статистиката сочи, че около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората пад 65 г., като достига до 90 % от смъртните случаи, предимно при хора с придружаващи заболявания.

В България само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип, а в периода на епидемичния подем са преболедували не по-малко от 250 000 - 300 000 души.

При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи с 80%, посочват от МС.


Източник: dnes.bg