Оценката ще включва и самооценка от страна на човека с увреждане, а според заявените в самооценката потребности хората ще имат достъп до различни видове финансова подкрепа. Личната помощ чрез асистент ще бъде достъпна само за децата с трайни увреждания и за пълнолетните хора с 90 и повече процента на увреждането и право на чужда помощ. Прилагането на индивидуалната оценка започва от 1 април.

Оценката на потребностите ще се прави по модела на Световната здравна организация, който най-общо включва физическата, интелектуалната и психическата годност на човека, възможността му да извършва действия спрямо околния свят и желанието му да извършва такива действия.

Индивидуалната оценка ще се подготвя от социалните дирекции, а целта й ще бъде получаването на подробна информация за потребностите на човека от подкрепа и за това как участва в обществения живот. Оценката ще включва три компонента - информация за човека, попълнена от самия него, констатации на социалния работник, който води неговия случай, и заключения от какво има нужда този човек, включително финансова помощ, социални услуги, насочване към образование и заетост.

Когато даден човек заяви в самооценката си, че има нужда от медицинско изделие или от рехабилитация, това ще е базата, на която заедно с нужните документи и спазване на изисквания, ще се отпуска финансова помощ.

Колкото до личната помощ чрез асистент, тя ще бъде насочена към децата с 50 и повече процента на увреждането и право на чужда помощ, децата с 90 и повече процента на увреждането и без право на чужда помощ, както и към пълнолетни с 90 и повече процента и с право на чужда помощ.

По колко часа на ден асистентът ще помага на съответния човек, ще се определя от степента на зависимост на човека, която варира от първата умерена степен до четвъртата тотална степен. Броят на часовете ще се пресмята по формула, но максималният брой не може да надвишава 40 минути на ден за хората от първата степен и 8 часа на ден - за най-зависимите лица с увреждания.

Това лимитиране на часовете ще продължи поне до края на 2020 г., а след това политиката спрямо хората с увреждания ще се поеме от новата Държавна агенция за хората с увреждания. ю

Източник: dariknews.bg