Ако болницата, получавала субсидия за специализанта, или самият лекар не желаят да изпълнят това задължение, виновният за неизпълнението ще трябва да възстанови платените суми. Изключение ще има за специализантите по обща медицина, които ще са длъжни да работят като общопрактикуващи лекари на територията на страната, а не в базата за обучение.

С новите правила здравното министерство ще се опита да създаде механизъм за осигуряване на медици в райони, където липсват, както и да компенсира недостиг на кадри по определени специалности. За целта финансирането на специализациите от държавата ще е по конкретни клинични специалности и няма да е в общия бюджет на болниците.

Размерът на субсидията за лечебните заведения ще е равна на минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната специалност. За бъдещите лични лекари обаче сумата ще е в размер 1.3 пъти минималния месечен размер на осигурителния доход с цел създаване на равнопоставеност между базите за обучение, тъй като базите за обучение по обща медицина попадат в различна икономическа дейност със значително по-нисък размер на минималния осигурителен доход, посочват от здравното министерство.

Новите правила ще задължат болниците да правят конкурс по Кодекса на труда за назначаване на специализант.

В проекта на наредба е предвидено на специализантите да могат да се отпускат стипендии със средства от европейски проекти и програми или друг източник. С измененията се регламентират и максимален размер на таксите за специализация, които вече няма да са обвързани с минималната работна заплата, а ще са фиксирана сума – 230 лв. на месец.