През ноември 2015 г. министърът на спорта Красен Кралев, каращ тогава първия си мандат на поста, обяви, че се обмисля с парите по Програмата за развитие на селските райони да се строят салони в малките населени места. Според него това е начин да се реши проблемът в част от около 700 училища, където не могат да се провеждат пълноценни часове по физическо възпитание.

Всяка община може да подаде само едно проектно предложение за изграждане на училищна спортна база, а максималният размер на общите му разходи е 250 000 евро за един кандидат.

От министерството посочват, че разполагат с проекти за тренировъчни спортни зали, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на желаещите. Срокът за кандидатстване е до 13 юли 2018 г., а проектните предложения се подават по електронен път.

Кралев и екипът му са съставили работна група между Министерството на младежта и спорта и Националния статистически институт, като до всички училища в страната са изпратени въпросници за състоянието на спортната база. Около 200 са училищата без физкултурни салони в най-малките населени места. Министерството очаква края на месеца да има подробна статистика за състоянието на физкултурните салони в страната.

Източник: dnevnik.bg