Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков депозира оставката си и е заявил в Министерски съвет, че поемат цялата политическа отговорност. Нанков, заедно с вътрешния министър Валентин Радев се отказват от постовете си след трагедията край Своге, която взе живота на 17 души и рани десетки.

Регионалният министър в оставка обясни, че в никакъв случай няма да се насочи към опозиция. Вероятно и двамата ще се върнат в Парламента като народни представители..

„Понасям и тази отговорност - именно политическата отговорност. Нашата основна цел е справедливостта максимално бързо да дойде на дневен ред. Ние съдействахме и съдействаме оттук нататък, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин и да може да се даде справедливост по линия на отговорността“, обясни още Нанков.

По думите на министъра в оставка още в неделя е заявена готовност министрите да се откажат от постовете си. Той допълни, че да подадат оставки е морален ангажимент и отговорност, която носят трите министерства.

Според него координацията между ведомствата не е била на нужното ниво.

„Ако има ежедневен контрол и спазване на ограниченията, може би няма да се стигне до този инцидент“, обясни Нанков, посочвайки, че не толкова добрата комуникация по темата пътна безопасност е една от грешките на тримата министри.

„Оставките са личен акт, ние заявихме, че ще го направим. С общи усилия тези проблеми трябва да бъдат решени. Жертвите по пътищата трябва да намаляват“, смята регионалният министър в оставка.


Източник: novini.bg