Днес врачани с радост присъстваха на тържествената света литургия, в която бяха в съслужение двама митрополити – Врачанският Григорий и Ловчанският Гавриил. В богослужението участваха също свещеници от Враца и дякон Деян Коруноски от София.

Специално за храмовия празник тук бяха също поклонници от столицата, от братството при храма “Св. Андрей Първозвани”. Групата богомолци бе водена от отец Илиян Алексиев, предстоятел на храма “Рождество Богородично”. “Думата “апостол” значи “пратеник”. И 12-те христови ученици, които днес честваме, бяха истински апостоли. Защото изпратени от Господа тръгнаха да проповядват навред словото Божие. Благодарение именно на тях ние сега стоим в кораба на спасението – Светата Православна Църква, познаваме нашия Господ Иисус Христос, вярваме в Него и живеем с надеждата за възкресение и вечен живот. И днес ние виждаме резултата от тяхното апостолско служение – няма кътче по земята, където да не се е чуло за Иисус Христос, където да не е проповядвано Неговото славно възкресение от мъртвите, където да няма поне няколко човека, които да са кръстени в името Господне и да живеят в Светата Православна вяра. Всичко това е благодарение на тези 12 апостоли. И нека усърдно да попросим тяхното застъпничество пред Божия престол, тяхната помощ, тяхната утеха за всички нас тук, на земята. За да можем по тяхното застъпничество и ние да станем едни малки апостоли, защото и днес все още има хора, които не познават Иисус Христос и Светото Православие” – с тези думи се обърна към вярващите Врачанският митрополит Григорий.

След края на светата литургия всички, дошли в храма, получиха икони за благословение по повод празника. Поклонниците от София подариха на Врачанския владика икона на свети Андрей Първозвани и помолиха митрополита за неговото благословение и молитви за тяхното братство.