© Снимка: Ирена Цветанова

Близо 50 участници от различни клубове и различни краища на страната участваха в 11-ата Катерачна среща, която е и държавно първенство по скално катерене. Събитието се проведе на 30 и 31 октомври, след като два пъти беше отлагано заради неподходящи метеорологични условия. То се организира веднъж годишно от Българската федерация по катерене и алпинизъм и сайта climbingguidebg.com. Тази година събитието беше подкрепено и от ПП "Врачански Балкан".

Най-малкият участник беше 10-годишният Кристиян Мирчев от “НСА”, София, а най-възрастният - инициаторът и главен организатор на срещата, Николай Петков от АК “Планинец”. Именитият алпинист обаче катереше маршрутите само за удоволствие, тъй като е автор на 99% от тях и по регламент не можеше да участва в състезанието за медалите.

© БНР

Среброто беше завоювано от Владислав Ангелов, клуб "Трапезица", Велико Търново, и 11-годишната Ема Гайдарска от "НСА", Бронзовите медали отидоха при Владимир Пеков - АК "Планинец", и Ралица Плугова - "НСА".

Главен съдия на срещата беше Ивайло Радков - Фазата - един от треньорите на националния отбор по спортно катерене, чиито възпитаници тази година донесоха световна слава за България - Николай Русев стана световен и европейски шампион при юношите в дисциплината “боулдър”, а в дебютната си година в по-горната възрастова група - жени, Алекс Тоткова стана бронзов медалист от Световната купа във Франция. Постижения, които се случиха за първи път в историята на българското катерене.