Присъдено му е наказание две години лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено за срок от четири години от влизане на присъдата в сила. За две години е лишен от право на управление на МПС.Присъдата е постановена след проведено съкратено съдебно следствие, в рамките на което подсъдимият е признал изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, поради което наказанието му е намалено с една трета. Решението може да се обжалва.

В края на 2016 г. ремаркето на управлявания от него „ДAF” се завъртяло и ударило автомобила на голяма монтанска фирма. 58-годишният тогава З. Х. изпълнявал курс от Турция за Полша. Тежкият камион бил натоварен с 15 тона металорежещи машини. Тирът влязъл у нас малко преди 3 часа през нощта на Капитан Андреево и поел към Видин, за да премине по Дунав мост 2. До Смоляновци той стигнал без проблеми.

В района на селото въпреки поставените знаци за опасен завой и ограничение на скоростта от 60 километра в час, полякът навлязъл в критичния участък със скорост от 77 километра. Наложило му се да спре аварийно, но изгубил контрол върху ремаркето. То се завъртяло ветрилообразно на пътя, а задната му част спряла в насрещната лента.

В този момент в посока Монтана се движел „Мерцедес“ на голяма земеделска фирма, управляван от Кирил К. Последвал удар и рамата на ремаркето разпорила буса до края на предна лява врата, деформирала страничните панели. Сблъсъкът го изхвърлил встрани и той паднал в падината. Водачът издъхнал на място.

В този участък от международния път Е-79 край Смоляновци и Видин стават много катастрофи през последните години.