Утре, 8 октомври (четвъртък), от 16:30 часа във фоайето на втория етаж в сградата на Общинската администрация ще бъде открита самостоятелна изложба живопис „Цветя от светлина” на Светла Дамяновска - главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра, уредник на Градската художествена галерия и председател на Литературен клуб ‚Христо Ботев“ при НЧ „Просвета 1925“. Експозицията включва 35 живописвани хербарни пластики, които пресъздават красотата на природата, съчетана с полета на въображението на авторката.

В събота, 10 октомври, от 11:00 часа в Археологически комплекс „Калето“ ще се състои представяне на сборниците с разкази на Гергана Христова “Близо до сърцето“ и „Неродена мома“. Организатори на двойната премиера са Арт център „Калето“ и Литературен клуб „Христо Ботев”.

Гергана Христова е родена през 1980 г. във Враца. Завършила е социална педагогика и психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий. Преминала е обучение в Асоциация „Монтесори - Ръка за Ръка“. Работила е като социален педагог в Дом за медико-социални грижи за деца - Враца. В момента е социален работник и психолог в Център за обществена подкрепа - Враца. Майка е на три деца.

Член е на Конфедерация на българските писатели - клон Враца и на Дамски писателски клуб „Фортуна“. Сборникът с разкази “Близо до сърцето“ (2019 г.) е нейната дебютна белетристична книга, а през тази година излезе от печат и сборникът й с разкази „Неродена мома“.