Председателят на Управителния съвет на ДНТ, Евелина Васкова, проследи в хронологичен ред богатата историята на БИАД от далечната 1912 година до днешни дни.

Особен акцент тя отдели на събитията от 1949 г, когато във Враца е създадено научно-техническото дружество, на деня в който през 1967 г е открита сградата на ДНТ в града и на регистрираното през 1992 г. сдружение с нестопанска цел - Дом на науката и техниката. Васкова разказа подробно за многостранната дейност на институцията, съобразила приоритетите си с новите реалности на времето свързани с политическата и икономическа обстановка в страната. Тя емоционално благодари за многобройните букети, който получи и с видимо вълнение изслуша десетките поздравителни адреси.

В словото си на празника, проф. Ячев каза, че във Федерацията на научно-техническите съюзи има 53 организации, а врачанската е една от водещите и заслугата за тази позиция в голяма степан се дължи на управителя Евелина Васкова. Той сподели, че това, което впечатлява в многостранната дейност на ДНТ – Враца е работата с младите хора. В поздравлението си зам. областният управител Мирослав Комитски подчерта, че работата на ДНТ носи послание за добродетелност и винаги е била насочена в интерес на гражданите.

От името на Общинския съвет в града, неговият председател Румен Антов заяви, че двете празнични годишнини са респектиращи с всеотдайността на работещите в сдружението, които се приели работата си като мисия и обединяват научно-техническата интелигенция в региона. Поздравителен адрес от името на кмета Калин Каменов прочете Петя Долапчиева. По повод празничните годишнини от Управителният съвет на ДНТ обявиха, че е учредена една стипендия, за която могат да кандидатстват студенти в технически университет с успах над 5.50. С плакети и грамоти бяха отличени заслужили деятели на Дома на науката и техниката, врачанската Симфониета изнесе концертна програма, а тържеството продължи с изискан коктейл.