Според премиера, България е единствената държава в Европа с wi-fi във всяко едно училище. Той заръча на министъра на образованието Красимир Вълчев да провери състоянието на всички училищни автобуси с още 20 милиона лева и още толкова за интерактивното обучение.

Трябва с всички сили и институции да обхванем всички деца в образователната система и всяко едно дете да завърши училищното образование, е мнението на образователния министър Красимир Вълчев.

Когато държавата работи заедно с институциите, има ефект, но е по-трудно е да се осигури ежедневната посещаемост на децата в училище. Министърът разчита най-много на учителите, защото ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във всички останали професии.

"Много професии ще бъдат заменени, но учителската професия няма да бъде заменена и всички деца трябва да придобият микс от ключови компетентности", акцентира образователният министър.

Красимир Вълчев очаква повече от образованието на 21 век и децата да придобият много повече знания, които да прилагат в съвременността. Просветният министър очаква и след 40 години нашите деца ще бъдат на пазара на труда, защото ще се придобили знанията и уменията на технологиите. Образованието е бъдещето за нашите деца и зависи развитието на всички нас, допълни просветният министър.

Председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянава отчете, че последователните политики на ГЕРБ от 2009 г. водят до резултатни и добри политики. За последни 2 години правителството на ГЕРБ вложи над 950 милиона лева в сферата на образованието и с това показва, че образованието е национелн приоритет, обясни тя.

Трябва да се полагат усилия за задържане на децата в детските градини и училищата, както и за реализиране на философията на приобщаващото образование, призова Дамянова.

На свой ред заместник-министърът на образованието Таня Михайлова посочи, че качественото средно образование е в основата на изграждането на качествено гражданско общество. Нашият ангажимент е да образоваме учиниците да са компетентни навсякъде, където се намират, обясни Михайлова. Тя настоява учителите да работят върху това да развитие в децата иновативно, креативно и критично мислене.

Основните теми, засегнати от МОН по време на гражданския диалог из цялата страна, са обхващане на децата и учениците в образователната система, модернизация на образованието, учителските заплати, професионалното образование, европейските политики и инвестиции в образованието.


Източник: news.bg