© montana24.net

Открита през 1970 г. с профил немски език, днес ГПЧЕ "Петър Богдан" е признат център за изучаване на много европейски езици в област Монтана. През 2000 г. по повод 30 годишнината е удостоена за особени заслуги с почетна грамота и почетен знак на община Монтана.

От 1999 година ГПЧЕ "Петър Богдан" е оторизирана за подготовка за Немска езикова диплома. От 2009 гимназията е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата , а от 2011 година е изпитен център за получаване на сертификатите на Кеймбридж. Поколения възпитаници на гимназията притежават престижните езикови сертификати Немска езикова диплома, Първи и Втори сертификат на Кеймбридж и осъществяват професионалната си реализирация чрез тях.

Тази пролет езиковата гимназия отбеляза своята 50 годишнина.

Отличният успех на дванадесетокласника Дончо Дончев заслужено е оценен с Национална диплома на МОН. Началникът на РУО - Монтана - Трайка Трайкова, връчи престижната награда с думите: "За мен бе чест и огромно удоволствие да наградя днес това невероятно момче с почетната грамота на Регионално управление на образованието и да го номинираме за удостояване с отличието „Национална диплома“ на Министерство на образованието и науката“.