Схемата за държавна помощ е разработена и ще се прилага по предложение на браншовите организации в сектор "Плодове и зеленчуци". Тя е насочена за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция.

Предвижда се чрез подпомагането да се покрият до 50 на сто от разходите за закупуване на такава техника от страна на земеделските производители, но не повече от 120 000 лева.

"С тези 7,2 милиона лева искаме да подкрепим българските производители в процеса на събиране на продукцията им. По този начин те ще бъдат още по-конкурентоспособни, както на българския, така и на европейските пазари", е подчертала Кръстева.

По думите й, следващата стъпка е бюджетът и указанията да бъдат одобрени на Управителен съвет на Държавен фонд "Земеделие", което ще стане в най-скоро време.

Кръстева е подчертала още, че България иска увеличение на бюджета за обвързана подкрепа и разширяване на секторите, които обхваща в новата Обща селскостопанска политика. По думите й обаче, важните решения предстоят през септември тази година, след изборите за Европейски парламент.

На срещата са били обсъдени теми, свързани с Кампания 2019 година.

Източник: monitor.bg