Министрите обсъдиха бъдещи съвместни действия в борбата с коронавируса, включително и за противопоставяне на дезинформацията.

За първи път на срещата като пълноправен член на НАТО участва делегация на Република Северна Македония. „Приветствам моя колега Никола Димитров. Това е специален момент и за моята страна, чийто дългогодишен външнополитически приоритет е евроатлантическата интеграция на Западните Балкани“, каза Захариева.

Министрите на външните работи от НАТО обсъдиха още ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, ситуацията в Сирия, Турция и миграционния риск, мисиите в Афганистан и Ирак и отношенията с Русия.

България подкрепи по-засилен ангажимент на Алианса в Близкия изток и Северна Африка, както и за действия на солидарност със съюзниците Гърция и Турция, които изпитват най-големи затруднение вследствие мигрантския натиск от Сирия. Страната ни продължава да подкрепя мисията в Афганистан „Решителна подкрепа“ и преди броени дни, въпреки трудната ситуация с коронавируса, извърши ротация на своя персонал в Кандахар. Министрите препотвърдиха ангажимента на НАТО за постигане на стабилност и дългосрочен мир в страната. Остава валиден принципът, че съюзниците остават заедно в Афганистан, адаптират дейностите си съвместно и ще напуснат заедно, когато условията го позволят.

България участва с двама офицери и в мисията в Ирак, която е временно евакуирана в Кувейт след повишаване на риска в Ирак и решението на местния парламент да призове за изтегляне на чуждестранното военно присъствие в страната. Министрите одобриха НАТО да поеме от САЩ водещата роля в обучителни програми на иракските сили за сигурност, осъществяване в момента в рамките на Глобалната коалиция за борба с т.нар. Ислямска държава. Министрите утвърдиха и набор от допълнителни инициативи за сътрудничество с Грузия и Украйна.