Специалисти от Ресурсен център - Враца са на заключително посещение в Кобург, Германия по проект, реализиран по европейската програма "Еразъм+", за повишаване на уменията на ресурсните учители за преподаване на деца с различни видове специални нужди.

Те ще се приберат след няколко дни във Враца и ще разкажат за посещението, но предварително изпратиха информация за medianews.bg от Германия. Обясниха, че училището, в което се провеждат срещите, е за деца с физически увреждания. То функционира от септември 2015 г. и в него се прилагат най-новите методики и терапии за деца с двигателни нарушения. Врачанските ресурсни специалисти имат възможността на практика да видят най-модерните технологии за комуникация с деца с нарушена комуникация и да се запознаят с последните високотехнологични помощни средства за придвижване.

Ресурсен център - Враца е държавно обслужващо звено в системата на Министерството на образованието и науката. Той подпомага успешното интегриране на децата и учениците със специални образователни потребности в общообразователна среда. Обучението им в масовите детски градини и училища става по индивидуална програма за обучение и развитие.

Така децата със специални образователни потребности растат и учат заедно с връстниците си и същевременно се подпомагат от специални педагози, като според индивидуалните нужди на всяко дете се осигурява и допълнителна специализирана помощ от логопед, психолог, педагог на деца със зрителни нарушения или слухово-речеви рехабилитатор – един успешен модел, отдавна изпитан по света.

Ресурсен център - Враца спечели нов проект по Програма "Еразъм+", свързан с приобщаването на деца със специални потребности и през следващите две години ресурсните специалисти ще си сътрудничат с техни колеги от Дания, Люксембург, Уелс и тези от Германия.