Инициативите провокираха участниците свободно да задават въпроси, да предлагат решения и да популяризират ЕП, като институция, чрез която гражданите могат да изявяват своята позиция.

Организирани бяха информационни събития, поставено бе началото на няколко инициативи: изготвяне на Европейски информационен кът, Проект за разделно събиране на отпадъци в коридорите, засаждане на дръвче в къщата – музей Никола Войводов, инициатива за подновяване площадката по БДП в двора на училището, представяне на мита за Европа и Зевс в детските градини на територията кв. „Дъбника“, и др. Чрез участие в благотворителни дейности учениците изразиха своето отношение към една основна европейска ценност - солидарността.

За активното си участие, посланиците от СУ „Никола Войводов“бяха класирани от Бюрото на Европейския парламент в България сред 15-те най-активни екипи. Училището зае едно от призовите места, които дават право на един преподавател да участва в международен учителски семинар в Брюксел. Той ще се проведе на 18 и 19 ноември и е посветен на преподаването за Европа. В него ще се включи старши посланик Галина Ганева,главен учител в СУ „Никола Войводов“.