Оранжерийната белокрилка (Trialeurodes (Asterochiton) vaporariorum) е широко разпространено насекомо, което вреди основно на доматите, но има още около 200 гостоприемнака. Това са дребни, бели “пеперудки”, дълги около 1,5 мм. Основно вредят ларвите, които смучат сок от долната страна на листата и отделят обилно “медена роса”.

Върху “медената роса” се развиват чернилни гъбички, които „зацапват“ растенията и плодовете и влошават качеството им. Като смучат сок, ларвите предизвикват отслабване на растенията. В мястото на повредата се появяват хлоротични пентна. При силно нападение, листата пожълтяват и окапват, а растенията често загиват.

За да не се допусне белокрилката да се намножи, необходимо е да започнете да пръскате веднага. Тя е неприятел, който се развива бързо и дава голям брой поколения, които следват едно след друго и се застъпват. По този начин тя може да се размножи в голяма плътност, при която борбата се повежда трудно и недостатъчно ефективно. Това налага и голям брой пръскания.

В оранжериите и при младите растения, засадени на открито, първите пръскания при поява на белокрилката се правят с препарати, които имат дълъг карантинен срок и по-дълготрайно действие. Такива са нуреле Д-10 - 10 мл с карантинен срок 28 дни, Би-58 - 10 мл и булдок 025ЕК - 5 мл. Карантинният срок на тези прапарати е 21 дни, поради което при приближаване на срока за зреене и прибиране на продукцията, те не се използват. Прилагат се препарати с къс карантинен срок, които се разграждат бързо и нямат вредни остатъчни количества.

От големия брой гостоприемници, които напада, белокрилката предпочита домати, краставици, пипер, патладжан, фасул, салата, спанак, тиквички. Тези зеленчукови култури обикновено се отглеждат като ранни култури. Понастоящем при някои от тях вероятно наближава срокът за зреене на продукцията, а при други - дори времето за обирането им.

В този стадий от развитието на растенията може да се пръска с един от следните одобрени препарати: авант 15СК - 2,5 мл, актелик 50ЕК - 15 мл, аплауд 25ВП - 10 гр., вазтак 100ЕК - 3 мл, децис 2,5ЕК - 5 мл, талстар 10ЕК - 2 мл, ципергард 25ЕК - 2 мл и шерпа 25ЕК - 2 мл. Карантинният на тези препарати е 7 дни. Адмирал 10ЕК - 5 мл и моспилан 20СП – 2 г с карантинен срок 3 дни. Фюри 10ЕК - 2 мл, карантинен срок 1 ден.

Дадената доза е за 10 литра вода. Карантинният срок трябва да се спазва строго. Продукцията може да се прибира, едва след като карантинният срок изтече напълно.

Белокрилката снася яйцата си по долната страна на листата. Ларвите и нимфите се хранят също от долната страна като смучат сок от тях. Пръскането трябва да се прави така, че струята да обхване и намокри добре листата от двете страни.

Почиствайте редовно плевелите около растенията, които се нападат от белокрилката и са източник на зараза.

Събирайте и унищожавайте старите листа на растенията, по които има натрупани ларви и нимфи. Събирайте и унищожавайте и растителните остатъци.