Между светкавицата и гръмотевицата има интервал от време поради по-голямата скорост на светлината, така че като видите светкавицата, бройте до 10. Ако гърмът дойде след това число, значи е достатъчно далеч. Ако не успеете да преброите до 10, опасността е голяма.

Един от феномените на природата са “кълбовидните” мълнии. Те се срещат по-рядко и не са така добре разгадани и представляват светещо кълбо с диаметър 25-30 см, движат се хаотично. Живеят само няколко секунди, след което изчезват тихо или с взрив. При влизане в стаята на “кълбовидна” мълния специалистите препоръчват да не се осъществява абсолютно никакво движение, защото и най-малкото движение на въздуха може да ги взриви и да нанесат големи щети.

В света всяка секунда падат около 100 мълнии. Установено е ,че ако поради глобалното затопляне температурата на земята се повиши с 1о С, в атмосферата ще бушуват 5 пъти повече бури, отколкото сега.

В нашата страна максимумът на гръмотевичните бури е през месец юни. Средно 7-8 дни са с гръмотевични бури, като през отделните години броят им е достигал 15-20. Повече мълнии падат в местата с подпочвени води, във водните басейни, залесените им брегове, местата с рудни залежи. Мълнията може да предизвика пожар, да извади от строя трафопостове, електрически инсталации, уреди и системи. Тя може да порази тежко и дори смъртоносно хора и животни.

По данни на ООН ежегодно в света загиват 300 000 души, поразени от “Стрелите на Зевс”-мълниите, а за България жертвите са между 10 и 15 човека. Това налага всеки от нас да знае правилата за поведение и действие при гръмотевични бури.

Ако сте сред природата и започне гръмотевична буря:

-Стойте далече от метални стълбове, стърчащи канари, самотни дървета със стърчащи навън клони. Когато дъждът намокри дърветата, те стават силно проводими и привличат мълниите.

-Не се установявайте на естествени височини и в края на горички;

-Не устройвайте къмпинги на открити полета и хълмове.

-Ако сте в гора,застанете между две дървета, отстоящи на разстояние най-малко 3 метра едно от друго.

-Ако сте в група, стойте/движете се/ на 3-5 метра един от друг, за да избегнете опасността една мълния да порази цялата група. Струпването на много хора на едно място е опасно, защото дишането и изпарението увеличават проводимостта на въздуха.

-Отдалечете се от електропроводи за високо напрежение.

-Стойте настрани от метални конструкции, люлки, пързалки, спортни съоръжения, огради, парапети. Не се подслонявайте в беседки с ламаринени покриви.

-Не дръжте ине се хващайте за метални предмети, включително и такива с дървена дръжка/мотики, коси, брадви, вили, триони и др./ Всичко метално,което е близо до нас, увеличава проводимостта, а мълнията се стреми да се движи по места, където проводимостта е най-висока. Мобилните телефони, фотоапаратите,риболовните пръчки, са често удряни от мълния. Опасност има и ако сте с с чадър с метален връх, с метални токчетата на обувките,с метални обеци, часовници, пръстени, гривни, медалиони, както и други метални вещи. Ако в чантата си държите метални предмети, по- безопасно е да се освободите от тях. Вие си решавате дали и как да се освободите, но е добре те да са на повече от 20-30 метра от вас.

-Ако по времена буря се намирате на открито (в гората, в полето), задължително изключете мобилния си телефон.

-При прогноза за гръмотевични бури запредпочитане е да облечетевръхна дреха с метални електропроводими детайли и аксесоари като ципове, ленти и др. За да се обясни противоречието между този и предходния съвет, трябва да се уточни, че тези аксесоари биха помогнали при неизбежно привличане на мълнията,като отклонят от тялото ни електрическия ток, който ще изтече през тях в почвата /явлението е известно като контурна дъга/

-Не стойте върху мост по време на гръмотевична буря

-Ако сте във близост до воден басейн и ловите риба, веднага оставете въдицатаи се отдалечете. Никога не поставяйте рибарските кукички в джоба на ризата си, защото ще привлекат мълнията към сърцето ви.

-Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете.

-В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега,защото водата има по-висока проводимост от въздуха.

-Опасно е язденето и стоенето в близост до стада домашни животни. Мократа козина на животните превлича мълнията.

- Не стойте в близост до крави, коне, биволи и други големи четириноги животни, тъй като са значително по-силно застрашени от хората поради по-голямото възникващо напрежение между предните и задните крака.

-Ако сте във високите части на планината, подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра от входа на пещерата и се старайте да има поне един метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо до входа на пещери и скални навеси. Мълниите могат да преминат през цепнатините, особено ако по тях се стича вода.

-Ако сте наоткрито поле по време на гръмотевична буря, вие стесе явявате най-високата точка в околността и привличате мълнията. Затова клекнете, прилепвайки плътно краката си, тъй като разкрачената стойка при допира с почвата създава разлика в електрическия потенциал между двата крака, наведете главата надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката си.

-Ако почувствувате изтръпване на кожата и настръхване на косите, това означава неизбежна мълния, насочена към вас. Ако сте изправени, незабавно се хвърлете на земята - първо на колене с ръце върху земята, и след това бързо легнете. Така електричеството ще премине през раменете и ръцете ви, пропускайки гръдния кош. На поразен от мълния човек веднага започнете непряк сърдечен масаж с интензивност 80-90 пъти в минута. На всяко петнадесето притискане на гърдите правете изкуствено дишане уста в уста. Започне ли да бие сърцето, търсете лекарна тел. 112.

-Ако сте в превозно средство, прекратете временно пътуването и останете в превозното средство. Автомобилът е едно от най-защитените места по време на гръмотевична буря. Това е така, защото електричеството преминава по бронята и „изтича” в земята. Единственото, което трябва да направите, е да се прибере антената и да неотваряте вратите и прозорците. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата-ако са обгорели,могат да се спукат. Ако все пак решите да продължите пътуването, изберете подходяща скорост. Лошата видимост, паднали клони и дървета, поразени от мълнията семафори и светофарни уредби, могат да ви изненадат неприятно.

-Ако сте с мотоциклет или велосипед, веднага слезте и се отдалечете от него.

-Ако се намирате в къщи или на работното място, изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Не излизайте на терасата. Стойте далече от чешми, балконски врати и прозорци. В незащитена от гръмоотвод къща не трябва да се говори по телефон. Не изполвайте банята, докато премине бурята. Металните водопроводни тръби провеждат електричеството.

-Ако сте на улицата, не стъпвайте върху метални капаци и решетки на уличните шахти. Стойте далече от дървета, електрически стълбове и жици, улични лампи.

-Ако в резултат на гръмотевичното попадение има разкъсан електропровод и електроподаването в мрежата не се е изключило автоматично, уведомете “Електроснабдяване“, за да се предприемат мерки за отстраняване на повредата и предпазване на населението от токови удари.

За защита на сградите от пряко попадение на мълнии се изграждат мълнии приемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.

Източник: mvr.bg