Акцент по време на втората дискусия "Сътрудничество в областта на туризма“ беше изграждането на регионална туристическа уеб платформа и мобилно приложение. Обсъдени бяха предложения за изграждане на съвместни туристически продукти и услуги, както и определяне обхвата и идентичността на региона.

Участниците подкрепиха идеята за създаване на работна група от представители на общините, които да работят по създаването на конкретни местни и унифицирани туристически продукти, с цел привличане на повече посетители в населените места.

В началото на срещата кметът на Ботевград Иван Гавалюгов отбеляза, че мисията на екипа му е да развие потенциала на града и общината като атрактивна туристическа дестинация на регионално и национално ниво. В тази връзка се извършва проучване на възможностите за предлагане на туристически продукти, които да привлекат посетители и да предоставят качествени възможности за отдих. Градоначалникът акцентира върху това, че успехът на начинанието е свързан с взаимодействието с добри партньори и че доброто сътрудничество е от ключова важност:

"Именно затова организираме обща среща, на която заедно да обсъдим възможностите за сътрудничество и предлагане на общи туристически продукти“, подчерта Гавалюгов. Той допълни, че близостта до София и възможностите за допълване на туристическото предлагане са сред предимствата за изработване на общ регионален продукт.

Представителите на общините резюмираха основните туристически обекти и дестинации в отделните региони и създадените уеб портали и социални мрежи за популяризирането им.

Димитър Павлов отбеляза, че най-посещаваните туристически обекти в община Мездра са Археологически комплекс "Калето“, Черепишкия манастир, природния феномен "Ритлите" и средновековната църква "Св. Никола“ в с. Царевец.

Ръководителят на Археологически комплекс "Калето" отбеляза, че подобно на скалните рисунки край с. Царевец и в останалите общини има множество уникални обекти, които се нуждаят от допълнително популяризиране. Присъстващите отчетоха голямата посещаемост на местни хора и туристи на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура "Калето-Мездра“ и на Националния фолклорен събор "Де е българското".