Голямата дупка в близост до пешеходния център във Враца се появява преди два месеца пред гаражите на жилищни кооперации. Сега се проучва от експерти.

"Предвид на това, че горната част е градена с добре обработени камъни, щателно подредени, нашата задача е да разчистим отвора на тази структура и да я документираме, тъй като все пак това е част от историята на нашия град", пояснява пред "Хоризонт" Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей във Враца.

"Първоначалните данни показват, че става въпрос за съоръжение за добив на вода. Това обяснява и неговата сериозна дълбочина - около 15 метра, плюс наши предварителни проучвания, показващи, че подобни съоръжения е имало поне една дузина във Враца", допълва Ганецовски.

През 19 век числеността на града нараства с голяма скорост, съответно и необходимостта от питейна вода също се повишава. Това налага каптиране на всички възможни източници. Вероятно тогавашните жители са търсели алтернативни варианти за осигуряване на водоснабдяване, предполагат експертите.

"Друг е въпросът, че някъде средата на 60-те години при изграждането на пробива и съответните жилищни сгради от девете му страни, преди все още да се изгради съвременната канлизационна мрежа в града (това се случва 70-те години от "Трудови войски"), те го правят, но е имало един период от време, в който една вече готова такава дълбока шахта е била използвана и като септична яма, просто като една даденост, разказва Георги Ганецовски.

Източник: bnr.bg