© GettyImages

Проданов посочи, че системата за електронен мониторинг е собственост на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и по този начин ведомството разполага с относително пълен контрол върху нея. Зам.-министърът уточни, че евентуалните проблеми със системата, които биха могли да възникнат в бъдеще, са свързани със сателитния сегмент, който е зависим от мобилните оператори и от покритието върху територията на страната.

От своя страна директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Васил Миладинов посочи, че включването на електронно наблюдение е важна част от модернизацията на пенитенциарната система като една от стратегическите цели. Чрез него се осъществява по-ефективен контрол върху лишените от свобода и им се дава възможност за по-ефективно приобщаване в обществото, тъй като с устройствата - т.нар. "гривни", те не се отдалечават от семействата и местоработата си.

От ведомството посочват, че процедурата за избор на изпълнител на проекта се е провела през 2017 г., а през 2018 г. е бил сключен договор за доставка, инсталиране, тестване и внедряване на системата, като гаранционната поддръжка е с продължителност 60 месеца.

Лицата, които подлежат на наблюдение, са три категории - лишени от свобода, които са настанени в затворнически общежития от открит тип, лица с наложени пробационни мерки "ограничение в свободното придвижване" и "задължителна регистрация по настоящ адрес", както и лица с наложена мярка "домашен арест".

Представителя на фирмата изпълнител на проекта Валери Даан обясни, че у нас се използват два вида електронно наблюдение. Първият е мониторингът на правонарушители под домашен арест, а вторият - наблюдение с GPS гривна със сателитен сигнал, чрез която може да се установи по всяко време къде се намира правонарушителят.

По данни на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" от 24 април 12 правонарушители вече са поставени под електронно наблюдение, което се изпълнява към момента. Сигналите се мониторират в контролния център, ситуиран в София. Десет от лицата са поставени за контрол чрез радиочестотно наблюдение, като осем от тях имат забрана да напускат жилището си в определен часови интервал. Другите две лица се контролират чрез сателитно наблюдение, като на тях им е наложена забрана да посещават конкретни места.

Най-голям е броят на лицата с наложена мярка "задължителна регистрация по настоящ адрес", тъй като чрез средствата за радиочестотно наблюдение им се спестява необходимостта да се подписват.

Правонарушителите, поставени под електронен мониторинг, са между 18 и 40 години. По-голямата част от тях са извършили престъпления против личността и против собствеността, а две от лицата са осъдени за общоопасни престъпления - шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. Десет от лицата са поставени под 6-месечен електронен мониторинг, какъвто е максималният срок.

По данни на ведомството все още няма случай на нарушение на ограничителните мерки нито опит за нарушаване целостта на устройствата.

От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" съобщават, че остатъчните средства от договора са били насочени към дейности, които са пряко свързани към внедряването на електронното наблюдение. Било е осигурено обучение по места, в което са се включили над 200 служители.

В момента общо 29 системи за видеонаблюдение са разпределени по места и се инсталират в 28-те районни служби на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и в контролния център.

Зам.-министър Проданов уточни, че в рамките на проекта е била разработена и Стратегия за развитие на системата за изтърпяване на наказанията.