Пенка Георгиева, председател на сдружението Пациентски организации "Заедно с теб", коментира пред Bulgaria ON AIR, че устройството за горене на тютюна е регистрирано и е под контрол на Закона за тютюна в САЩ. за разлика от тютюна, електронните цигари нямат никаква регулация в САЩ и ЕС.

"По данни от Агенцията за контрол на храните и лекарствата от 3 декември, 2291 човека са хоспитализирани с белодробни проблеми. Предполага се, че около 95% са поели тези вредни вещества, които се намират в течността на електронните цигари", каза Георгиева като уточни, че вероятно става въпрос за вещество, което се извлича от марихуаната, както и витамин Е ацетат - съставка, която е опасна при вдишване.

"Тези течности се смесват в гаражчета и незнайни цехчета, продават се на улицата. Затова призивът е да се купуват течности за електронни цигари само от лицензирани магазини. По-евтиното от улицата е рисково за здравето", коментира още Георгиева.

Според нея електронните цигари съдържат най-много вредни вещества, докато устройствата за нагряване на тютюна имат сравнително по- малко. Електронните цигари съдържат 90% повече вредни вещества. В Тази течност се съдържат химикали. Докато тютюнът е растение, допълни още председателят на "заедно с теб".

Председателят на сдружението Пациентски организации „Заедно с теб” бе категорична, че няма безопасно пушене и младите хора не трябва да пушат в никакъв случай.