© BTV

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни в интервю за bTV., че държавата ще отпусне 4,5 милиарда лева за справяне с икономическите последствия във връзка с разпространението на COVID-19. От тях 500 милиона ще бъдат използвани за покриване на здравните нужди, които ще бъдат включени Министерството на здравеопазването.

По отношение на другата мярка – покриване на 60% от възнаграждението на работника, икономическият министър предупреди работодателите, че останалите 40% са тяхно задължение и ги призова да не лъжат държавата, защото това може да се провери много лесно по размера на осигуровките и данъците.

"Голяма част от бизнеса, който в момента се намира в най-тежко състояние от кризата, е на кредит, това е ясно. Така че за тях най-важно би било банките, към които са длъжници, да бъдат гъвкави с тях. С мерките на БНБ и българската държава целта е банките да станат по-гъвкави не само по отношение на новите, но и по отношение на настоящите кредити", коментира Емил Караниколов, пояснявайки, че до 25% от изтегления кредит ще бъде гарантиран от държавата. Относно битовите сметки министър Караниковол увери, че те ще бъдат разсрочени за плащане до 20-дневен срок с опция този срок да бъде удължен с още, ако е необходимо.