Ако енергийните напитки се забранят за продажба на лица под 18-годишна възраст, ще защитим и живота и здравето на българските деца, коментира Полина Цанкова, вносител на законопроекта. Тя припомни, че европейски и национални изследвания доказват, че енергийните напитки се консумират най-вече от деца и носят риск не само за здравето, но и за живота им.

Според проучванията концентрацията на кофеин в енергийните напитки може да доведе до пристрастяване и хиперактивност, да насърчи тийнейджърите да опитат и наркотици. Учените твърдят, че рисковете при употреба са свързани и с нежелани ефекти като раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци.Има данни за приети деца в болница след прием на енергийни напитки със задух и сърцебиене.

В България данните за свръхконсумацията на енергийни напитки от деца е от далечната 2010 г. Тогава е установено, че 25 на сто от гимназистите пият повече от 5 енергийни на напитки на седмица. Десет години по-късно, тези цифри със сигурност не са актуални, консумацията е скочила с пъти.

Източник: Pariteni.bg