По стар български обичай Джамбазки беше посрещнат на входа на учебното заведение с питка и мед от девойка, пременена в народна носия, в съпровод на родопска мелодия, изпълнена на каба гайда от деветокласника Генчо Драголов.

Домакините на събитието изненадаха приятно своя гост с презентации за неговата дейност като евродепутат и за Европейския съюз.

По време на дискусията Ангел Джамбазки отговори на въпросите, които вълнуват младите хора в момента, включително за продължаващите граждански протести в страната.

"В българското общество явно има усещането за липсата на справедливост, сподели в тази връзка Джамбазки. Има усещането, че през последните 30 години нещата у нас не се случват така, както бихме искали. Социалното разделението е голямо. Липсва чуваемост между хората, повечето от които не живеят добре и политиците, и вината за това е в политиците.

За съжаление, проблемите не се решават кардинално, а се замазват, решават се половинчато, "на пожар". Тук именно е ролята на управляващите - да разпознаят проблемите и да търсят най-добрите решения за тях. Политиците обаче са продукт на нашето общество - каквото е обществото ни, такива са и политиците ни. Но не бива да забравяме, че само ние, със собствени усилия, можем да подредим своя дом, няма кой друг да ни го подреди."

Сред останалите теми, дискутирани на срещата разговор, бяха бъдещето на Европейски съюз след Брекзит, проблемът с миграцията и борбата с двойните стандарти в отделните страни членки на съюза, възможна ли е пряката демокрация у нас, защо е важно да гласуваме на изборите и т. н.

На изпроводяк младшите и старшите посланици на ЕС подариха на своя гост обемната апликация "Вдъхновено от Майстора", изработена от психолог Емилия Гарванска - реплика на известната картината на Владимир Димитров "Момиче сред гергини".

Ангел Джамбазки подари на своите нови приятели репродукции от портрети на видни български владетели и национални флагчета и обеща, ако го поканят, да им гостува отново.