Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно - лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам парламентът и съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича."

Законодателното предложение трябва да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.

С днешното си законодателно предложение комисията:

- предлага сезонната смяна на часовото време да се премахне в целия Европейски съюз;
- определя ясен и кратък график за влизане в сила на промените;
- насърчава консултациите на национално и европейско равнище, чрез които да се осигури координиран подход между държавите членки.

Кога и как ще влязат в сила промените

Сега предложението на Европейската комисия ще бъде представено за одобрение на Европейския парламент и на Съвета.

За да се осигури плавен преход, всяка държава членка ще трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно - лятното или зимното. Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни.

Посоченият график зависи от това Европейският парламент и Съветът да приемат предложението на комисията най-късно до март 2019 г.

Защо комисията предлага тези промени

Въпросът стана особено актуален, след като няколко държави от ЕС (сред които Литва, Финландия и Естония) поискаха съюзът да отмени практиката. В началото на февруари Европейският парламент настоя да се направи задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. Евродепутатите отбелязаха, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

Между 4 юли и 16 август 2018 г. Европейската комисия проведе обществена консултация, според която 84% от отговорилите предпочитат смяната на часовото време да се премахне.