Есетата трябва да бъдат самостоятелно подготвени, с обем до три стандартни печатни страници. Ще бъдат оценявани авторски текст, изразен в есеистична форма, оригиналност в изразните средства, спазени срокове и изисквания и спазени норми на българския правопис.

Фотографиите/ колажите трябва да бъдат самостоятелно подготвени във формат JPG и с големина до 15 MB. Значение за класирането ще имат авторска фотография на европейска тематика - обекти и дейности, финансирани с европейски средства, оригиналност в изразните средства, и спазени срокове и изисквания.

Крайният срок за изпращане на творбите е 5 май 2017 г. на електронен адрес: oic.vidin@eufunds.bg или на адрес: Видин, 3700, пл. "Бдинци" 2, Областен информационен център - Видин. Всеки участник в надпреварата трябва да посочи име, клас, училище, населено място, адрес на електронна поща и телефон за обратна връзка.

Есетата и фотографиите ще бъдат оценени от две независими комисии до 11 май. Есето и фотографията/ колажът получили най-високи оценки ще бъдат класирани на първо място.

Награждаването на призьорите ще се състои на 12 май на театралната сцена в крепостта "Баба Вида", като наградите за първите места са цифрови фотоапарати.

Конкурсът се изпълнява в рамките на националната инициатива "Заедно за Европа“ на мрежата от 28 информационни центъра в България.