След разхлабване на мерките по Коледа, по време на което австрийците дори можеха отново да карат ски, трети локдаун влиза в сила в страната. Той ще продължи до 24 януари. Облекчаване на рестрикциите обаче ще има от 18 януари за хората, които са си направили антигенен тест. От 18 януари преподавателите, търговците, имащи контакт с клиенти, и водачите на превозни средства на обществения транспорт ще бъдат тествани всяка седмица.

Ирландия и Италия отново влязоха в изолация преди празниците. Нови драконови мерки, като затваряне на магазините за стоки, които не са от първостепенно значение или забрана на социалните контакти влизат в сила в Шотландия и Северна Ирландия от днес.

Нова карантина е наложена вече на част от Англия от 20 декември, за да се възпре разпространението на новия вариант на коронавируса. Изследване на Лондонския колеж по хигиена и тропическа медицина, качено онлайн вчера, но все още непубликувано в научно издание, потвърждава, че този нов вариант на вируса е между 50 и 74 процента по-заразен от вече намиращите се в обращение щамове.