"Евродепутатите искат план за действие в целия ЕС с амбициозни и постижими цели, както и срокове за постепенно прекратяване на използването на животни при изследвания и тестове", се казва в изявление. "Те искат да бъдат предоставени достатъчно средносрочни и дългосрочни средства, за да се гарантира бързото разработване, валидиране и въвеждане на алтернативни методи за тестване."

ЕС забрани експериментирането на козметични продукти върху животни от 2009 г. и има разпоредби, за да се опита да защити животните, които все още се използват за научни изследвания, които се считат за необходими.

Повече от 12 милиона животни, 90 процента от които са мишки, са отгледани и убити през 2017 г. за изследователски цели, като много от тях в крайна сметка не се използват в експерименти, се казва в доклад на Европейската комисия.

Законодателите на ЕС заявиха, че "разбират, че все още са необходими опити с животни, за да се получат научни познания за определени заболявания поради настоящата липса на методи, които не са свързани с животни".

"Те обаче подчертават, че тези режими на тестване трябва да се провеждат само когато условията са оптимизирани, за да се сведе до минимум болката, дистресът и страданието", се казва в изявлението.

Групата за защита на животните Humane Society International нарече резолюцията „историческа възможност да се извади страданието на животните от уравнението и да се измести фокусът към съвременни, авангардни изследвания, свързани с човека“.

Източник: monitor.bg