Предложението е както майките, така и бащите, да имат право на още общо 4-месечен платен отпуск, който да ползват на части, докато детето навърши 12 години. Идеята е новият отпуск да може да се ползва по време на летни ваканции или ако детето боледува. Допълнителните дни ще доведат до по-гъвкаво работно време и по-малко болнични, смятат от социалното ведомство.

"В много от случаите финансовите министри са "против", социалните са "за". Притесненията дори и на големи страни като Франция и Германия са, че тази законодателна инициатива поражда доста финансови ангажименти за бюджета", коментира обаче зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Освен това България има най-дългото майчинство - 52 седмици високо платено и още толкова с по-ниско обезщетение, за разлика от редица страни в ЕС, където за раждане и отглеждане на дете се дават под 10 седмици платен отпуск.

Очаква се, че на срещата у нас компромис все пак ще бъде постигнат, но отпускът може да се съкрати до два или три месеца. Дългото отсъствие от работа води до деквалификацията на майките, а оттам и до по-ниски възнаграждения и по-ниски пенсии, смятат работодателите. "Ние бихме предложили, ако такава директива се приеме, тези нови 2 или 3, или 4 месеца отпуск да са в това число, а не допълнително над двете години", коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Източник: segabg.com