„Радвам се, че имам възможност днес да присъствам на това събитие, което около Деня на Европа, около идеята за Обединена Европа, е изключително важно.” С тези думи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев се обърна към организаторите и участниците в инициативата „Европейски дни на професиите 2018” във Враца.Той сподели, че след 10-15 г. някои от тези професии, които днес са валидни, вероятно няма да съществуват и постави акцент върху въпроса за това как трябва да се обучават младите хора, за да са готови да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. „Радвам се, че инициативите идват от млади хора и именно те представят професии. Единствено те могат да бъдат носители на промяната”, бе категоричен Уручев.

„С тази инициатива показваме, освен определени професии, и значимостта на това да сме заедно, да се чувстваме европейци, да имаме самочувствието и най-вече да сме здрави и добри”, уточни Мария Панайотова от Европа Директно – Враца.

В рамките на събитието бяха обособени експозиции от образователни институции и специалисти от различни сфери. Професията „Учител“ бе представена от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – филиал Враца, като студентите представиха свои проекти от конкурса за есе „Учителската професия през моя поглед“, фотоколаж и макет „Класната стая на XXI век”.

Евродепутатът Владимир Уручев отличи победителите в трите категории на студентския конкурс. Иновации, дигитални технологии, киберсигурност и роботика бяха представени от ППМГ „Академик Иван Ценов" - училище посланик на Европейския парламент във Влак на знанието“. Младшите и старшите посланици на ЕП връчиха на българския евродепутат видео-послание с акценти от цялостната им дейност като училище посланик на ЕП, както и робот, изработен от тях посредством 3D принтиране.

Професията
„Автомонтьор“ бе представена от Професионална Техническа Гимназия „Н. Й. Вапцаров” – Враца с акцент нововъведенията в учебния процес и големия интерес от страна на учениците. Софтуерно Общество Враца представиха професията „Програмист“, която привлича все повече млади хора. Регионална Библиотека „Христо Ботев“- Враца представи професията „Библиотекар“ с фокус върху въведените иновативни и дигитални технологии. Директорът на културната институция Силвия Врачовска благодари на евродепутата Владимир Уручев за това, че подкрепя кампаниите им и е техен посланик. Представена бе и професията „Аниматор в туризма“ от Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ – Враца, които поставиха акцент върху интерактивността на професията. Професията „Кариерен консултант“ бе представена от Център за кариерно ориентиране Враца. Служителите изтъкнаха новостите, с които запознават младите хора и възможностите, които се откриват пред тези от тях, които имат достатъчно дигитални умения. От Професионалната Гимназия по Търговия и Ресторантьорство – Враца презентираха професията „Барман безалкохолни коктейли“ и споделиха своя опит от проведените международни обмени и иновативни подходи.
Информационно събитие за активиране на неактивни младежи „Готови за работа“ бе проведено от Дирекция Бюро по труда – Враца. Негови представители споделиха пред Владимир Уручев предизвикателствата, пред които ежедневно се изправят в своята работа. Обособен бе информационен щанд с разработени от Търговско-промишлена палата – Враца, EEN Враца и Център Европа Директно материали.

Организатори на инициативата са Европейски информационен център Европа Директно Враца и Информационен и иновационен център Enterprise Europe Network Враца към Търговско-промишлена палата - Враца в партньорство с Информационен офис на евродепутата Владимир Уручев, Бюро по труда Враца и Център кариерно ориентиране – Враца.