Главната цел на това събитие е да насърчава физическата активност сред учениците, като се залага на забавлението и се изпробват нови начини за физическа активност. Така се повишава и желанието всеки участник да бъде активно спортуващ и да изгради здравословни навици.

Програмата бе подготвила Елеонора Бутакова – учител по физическо възпитание. Всички ученици започнаха с упражнения за загрявка под звуците на ритмична музика. Първото предизвикателство бе за издръжливост. Момчетата трябваше да направят колкото могат повече лицеви опори, а момичетата да издържат в изпълнението на позиция планк. Всички се представиха достойно и показа добра физическа подготовка.

Европейският ден на спорта продължи с различни щафетни игри за учениците. Бягане на къси разстояния с препятствия, предавайки щафетата на следващия участник, премятане на топка, състезания за бързина и ловкост. Гост на училището бе треньорът на ДЮШ „Локо“-Мездра – Стоян Стоянов, който се зае със задачата да сформира футболен отбор от по-малките възпитаници.

Учениците се заредиха с положителна енергия и настроение, а за най-добрите имаше и материални награди – хилки за федербал, боксови ръкавици, топки, ластици и др.

„Всичко това е, за да мотивираме децата да спортуват повече и да се забавляват“, разказа Елеонора Бутакова.