© Европа Директно- Видин

Изабела Захариева от СУ "Св.Св. Кирил и Методий" във Видин спечели първо място на конкурс, организиран от "Европа Директно- Видин", за рисунка и фотография на тема "Покажи ми твоя принос за опазване на околната среда". На второ място е класирана Йоанна Симеонова от ОУ "Любен Каравелов", а на трето място две деца от същото училище - Даная Добриславова и Ирен Цветанова.

Целта на конкурса беше ученици и младежи от област Видин да повишат своите познания за опазване на околната среда, заявява Диана Петрова - експерт в "Европа Директно - Видин":"Нашата цел беше да запознаем децата с политиките на Европейския съюз за опазване на околната среда и в тази връзка решихме, че единственият полезен начин те да бъдат запознати с тези политики е, ако самите те направят нещо за опазване на околната среда. Няколко училища от града се включиха в тази инициатива. Децата от тези училища изпратиха своите рисунки, имаше и няколко фотографии, които получихме от младежи от град Видин."

На 7 май са проведени два онлайн урока натема "Опознай Европейския съюз". По време на уроците, в които са участвали повече от 30 деца от Видин, са се провели опознавателни игри, свързани с Европейския съюз, европейските гражданин и Деня на Европа. Чрез платформата zoom е проведена онлайн консултация, свързана с възможностите за реализация на младите хора в Европа. По повод 9 май информационният център създаде и кратък филм, посветен на Деня на Европа, който представя как се е стигнало до идеята за обединена Европа през вековете.