В конферентната зала на Община Враца се проведе семинар на тема "Развитие на Северозападния регион - европейски политики и възможности", организиран от общинското ръководство на ВМРО със съдействието на Алианс на Европейските национални движения. Мотото на форума бе „Европа за националните държави и в подкрепа на регионите”.

Събитието откри Красимир Богданов, народен представител от групата на "Патриотичния фронт" и член на комисията по външна политика в 43-ото Народно събрание. Той заяви, че вълната от патриотизъм се надига в Европа и това е факт.

Първи на официалната катедра застана един от италианските гости - Валирио Чинети. От 1979 г. той е член на единствената по това време в Италия дясна партия, дългогодишен общински съветник и отговорник за външните отношения на партията. От 2010 г. Чинети заема поста Генерален секретар на Алианса на Европейските национални движения. Той увери присъстващите, че Алиансът на Европейските национални движения много скоро ще стане част от Европейските институции.

Валерио Чинети подчерта, че не му се нрави принципът на двата вида власт в ЕС. Единият той описа като бюрократичен, тъй като много назначения не са изборни, а се издават от партии и лобита. Другата част от Европарламента теоретично се избира от гражданите, но този избор лесно се манипулира с пари. „Аз съм срещу тази система, тя не работи за интересите на хората”- каза Чинети и обясни на аудиторията защо санкциите срещу Русия са на практика санкции срещу Европа.

Подобна е според него и ситуацията със споразумението с Турция за емигрантите. Валерио Чинети изрази несъгласието си по отношение на системата на ЕС за разпределяне на еврофондовете, като даде примири за индиректно финансиране на правителства при разпределението на които са се облагодетелствали немски и френски фирми.”Не виждам бъдеще за сегашната система. Тя ще се разруши по един или друг начин”, допълни Чинети.

След него поздрави към участниците в семинара поднесе Фабрицио Бертот, член на Европейския парламент за периода 2013-2014 г. Председател е на фондация KEAN, работеща с европейски проекти фондове и отношения с Евразия. Бертот е и международен наблюдател в Крим, Източна Украйна и Русия. Той изрази съгласие с Чинети, че ЕС често причинява щети на европейските граждани и това трябва да се промени. Даде пример със ситуацията с Южен поток. От изказването му стана ясно, че мисията на фондацията им е да помагат за намиране на партньори, работещи в интерес на хората от Еврапа. Идеята е всеки народ да запази своята култура и традиции без да робува на европейски лобита. По-сетне високият гост на семинара обясни какво може да се направи на този етап, та ЕС да подпомогне в инвестициите и бизнеса в България и в бедния Северозапад.

Красимир Богданов говори за основните проблеми на Северозападния регион и възможностите за развитие и инвестиции в него. Карлос Контрера, общински съветник, член на постоянната комисия по архитектура, градоустройство, жилищна политика в Столичния общински съвет, разясни темата „Възможности за развитие на градската и селищна среда, инвестиции във ВиК-а мрежите, пътищата и добрата жилищна среда”.
Участниците в семинара изслушаха лекция за възможностите за използване на европейските фондове и безвъзмездни програми за устойчиво развитие на Северозападния регион, която дискутираха с присъстващите кметове, общински съветници, представители на малкия и средния бизнес.

След семинара попитахме общинския съветник от Враца Красимир Ангелов как би определил накратко AEMN. "Това е политическата партия на европейско равнище. „Алианс на европейските национални движения“ е сформирана в края на 2009 г. от редица националистически партии и национални движения от различни държави в Европа. Оттогава посвещава своите политически дейности на защитата и насърчаването на разнообразието на коренни култури, традиции и езици в една Европа на свободни, независими и равнопоставени нации в рамките на конфедерация от суверенни национални държави", обясни Ангелов и добави, че от семинарът ще има резултат и в мисленето, и в действията на хората, които участваха в работата му.