130 хиляди ученици отпадат от системата на образованието преждевременно, т.е. 13-14% от подлежащите на задължително обучение. Това е значително предизвикателство пред страната ни, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

18-24% са първокласниците, чийто майчин език не е българският. Затова, ако са обхванати от предучилищното образование, нещата може да се подобрят, смята министърът.

По думите му една част от тези деца са трайно извън страната. До момента мобилните екипи на министерството са посетили 50 хиляди адреса. Установено е, че една част от децата са извън страната, друга част живеят на друг адрес, а трети са се записали в училище.

Министърът увери, че до края на октомври ще има информация за всички 200 хил. деца, които не са в системата. Първото нещо е да убедим родителите да запишат детето. Провеждат се разговори, после се провеждат санкции. Ще предложим и други социални плащания да се обвържат с посещаемостта на училище, допълни още Вълчев. Той напомни важността на това всяко едно дете да бъде обхванато от предучилищното образование и да ходи на детска градина.

Агресията е един от проблемите въобще на съвременното общество, не може да го решим с единични мерки. Надявам се от началото на идната година да има повече психилози, каза още министърът.

Междувременно родители, които не са съгласни със свалянето на възрастта на задължителното предучилищно образование, излязоха с отворено писмо до институциите.

"Разбираме крайната необходимост от дълбоки и дълготрайни реформи в системата на предучилищното и училищното образование. Резултатите на българските ученици на международния тест PISA, които показват, че близо 40% от тях са функционално неграмотни, са стряскащи! Но е факт, че това са именно ученици, прекарали 8 или повече години в системата на българското държавно образование! Против всякаква логика и здрав разум е да се предлага още по-ранно обхващане и по-дълъг престой в система, която доказано произвежда неграмотност и неспособност у децата да мислят и анализират", пише в документа, подписан от над 300 родители.


Източник: actualno.com