По повод поредното отличие се срещнахме с част от изпълнителите, които с удоволствие разказаха за успеха и за цялостното си представяне. Инициатор и вдъхновител за участието във фестивала бе секретарят на Читалището в Руска Бела - Силвия Митова. Тя сподели, че най-голямата мотивация за нея е искрата в очите на жените, защото те много се радват, когато се представят на друго място и срещат се други хора. За втора година двете села се представят заедно и занапред ще продължат да работят заедно. Тя допълни, че във фестивала са участвали групи от различни държави – Полша, Румъния, Сърбия, Северна Македония и други.

За своето участие във фестивала, с особено вълнение сподели своите впечатления Цветана Орешкова. Тя каза, че е очарована от пъстротата, вниманието и организацията на фестивала, и е изключително доволна, че са имали възможността да станат част от магията на фолклора.

Тя допълни, че по време на репетициите при тях е дошъл ръководителят на групата от Полша, за да ги поздрави и да запише песента им. Дори е направил клип на изпълнението им. Интерес към техните изпълнения е проявил и представителят на Северна Македония, който също е записал друга тяхна песен, за да я разучат.

Фолклорната група „Морава” е създадена преди три години., а името ѝ се родило от само себе си – да е близко до името на селото. Така от Моравица групата станала „Морава”, в която днес пеят 6 гласовити моравченки. Заедно с тях извива глас и единственият представител на силния пол – Йордан Цендов. Той заяви, че е изключително щастлив от отличното представяне и спечелената награда.

Художественият ръководител на ФГ „Росно китка” – Севдалина Кръстарска, пък заяви, че особено днес трябва да има повече такива изяви, защото по този начин се запазва и предава фолклорното богатство. Тя допълни, че репертоарът на групата е много богат и от различни фолклорни области, но подбират песни най-вече на Борис Машалов, Мита Стойчева, Верка Сидерова и др. Но тъй като северняшките песни са най-ритмични и най-хороводни, изпълняват и автентични песни, записани от техните баби, и най-вече песните на Иван Пановски – „Седенка се кладеше”, „Цонке ле, чушко червена”, „Сватба” и други.

Силвия Митова допълни, че на фестивала певиците от „Морава” са изпълнили песните „Кольо Бързака” и „ „Сватба”, а от „Росна китка” – „Китка ти падна, Дено”, „Песен за Руска бела” и „Давай ме, мила мамо”.

На изпроводяк четиримата извиха глас и изпълниха акапелно хумористичната песен „Сватба”