Д-р Петров информира съветниците за тежкото финансово състояниена болницата, като обяви, че трудно се обезпечават средствата за работни заплати, които засега се изплащат навреме със субсидиите от Министерство на здравеопазването. Той съобщи още, че здравното заведение има доста забавени плащания към доставчици, които за годината са в общ размер на 149 000 лева, като просрочени към момента са 88 хиляди лева. “Те са натрупани през годината досега и за съжаление не са чистени навреме, по понятни причини, естествено, защото в ход се променят приоритетите“, коментира още д-р Петров. Той допълни, че в момента имат спешна нужда от средства и бързи доставки на кислород, тъй като в последно време се е увеличило значително потреблението на кислород, който е животоспасяващ за пациентите, болни от Covid-19 и на денонощие се използват по 24 бутилки. Основното натоварване при обслужването на пациентите с коронавирус е в отделението по вътрешни болести и отчасти на хирургичното.

„По-големият проблем обаче е персоналът – той е изключително изтощен, особено персоналът, който работи в Covid-отделението, който се бори с тежката патология, който съпреживява с пациентите и техните близки проблемите. Те са на предела на силите си. Представете си един човек, който влезе в един скафандър и през деня дори една чаша чай не може да изпие, не може дори да вдигне телефона, когато го търсят болни хора, защото няма как да съблекат защитните средства. За щастие те още се държат, но всеки човек има капацитет, а те работят вече над предела на своите сили. Шапка им свалям“, коментира управителят на болницата.

Той призова съветниците и администрацията като общественици и като принципал на здравното заведение да помогнат за имиджовото издигане на болницата. „Не се цени лекарският труд, както и трудът на санитарите и немедицинския персонал не се цени, не само в нашата болница, а почти навсякъде, защото съществува предубеденост от страна на обществото, а профилактичната култура на гражданите е много ниска“, допълни д-р Петров.

Управителят на болницата обяви, че има спешна необходимост от повече лекари и медицински сестри, които сега са под минимума и много трудно се изготвят графици за дежурства, не само във време на пандемия. Заради липсата на медицински персонал не са се извършвали планови операции в отделението по хирургия и акушеро-гинекологичното. Приходите в отделението по реанимация и активно лечение, хирургично отделение и отделението по акушерство и гинекология са твърде ниски и ако не се привлекат лекари, те ще бъдат закрити, предупреди още управителят на болницата и посочи, като основната причина за липсата на специалисти ниското възнаграждение, което към момента за лекар е 1300 лв., а за медицинска сестра – 900 лв.


Източник: kozloduy-bg.info