Стотици жители и гости ще събере второто издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица 2017“ в мездренското село Царевец, което е известно у нас и в чужбина със своите традиции в каменоделието. Организатори на феста са местното Кметството и Народно читалище "Просвета-1928“.

По предварителни заявки се очаква да се включат над 240 участници от четири области на България - Враца, Монтана, Плевен и София.

Старт на фестивала ще даде Женската певческа група "Белокаменица“, след което площадът ще се огласи от красиви български народни песни и танци. На сцената ще се изявят малките таланти от Върбешница, които винаги са очаровали със своя танц на българските символи, както и певчески групи от Гложене, Спанчевци, Копиловци, Оходен и др.

Идеята на организаторите е фестивалът да се запази ежегодно и да събира все повече участници.

Пътуването до Царевец е лесно, минава се през Мездра, на място трябва да попитате за посоката, за да се не объркате в улиците на града. Пътят е нов и хубав, не се изкачва планина, но самото село е в подножието на Врачанския Балкан. Лесно се стига и с велосипед. Има място за палатки и огън, за тези които ще предпочетат този начин на пренощуване.

За нощувки в селото няма къщи за гости, но в района на Мездра има доста къщи за гости и хотелски комплекси.

За допълнителна информация: тел.: 09121/ 23 61, Маргарита Петкова, кмет на с. Царевец.