На сцената се изявиха самодейци от общините Мездра, Враца, Ботевград, Бяла Слатина, Козлодуй, Борован, Вършец, Монтана, София, както и традиционните участници от Златна Добруджа - Групата за автентичен фолклор при НЧ „Искра-1945" от побратименото с Типченица село Врачанци, община Добричка.

Тазгодишното издание на „Типченица пее“ бе с конкурсен характер. Участниците се надпяваха и надиграваха в три категории: „Хорове и певчески групи“, „Танцови състави и формации“ и „Индивидуални/дуетни изпълнители“. Сценичните изяви на самодейците бяха оценявани от професионално жури в състав Председател – Пламена Мингова – музикант, и членове Тони Яшова – диригент на хор и музикален педагог и Йоанна Аспарухова – хореограф.

Празникът на българското започна с почитане паметта на героите с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред войнишкия паметник в центъра на селото от Кметство Типченица, Народно читалище „Съзнание-1899” и Пенсионерски клуб „Дълголетие“.

Фестивалът бе открит с рецитал, посветен на героичните борби на България, представен от местни самодейци. Поздрав към участниците поднесоха кметският наместник на Типченица Георги Димитров, нагизден в родопска носия и килнат по хайдушки калпак, и Елеонора Георгиева, председател на НЧ „Съзнание-1899”.

След официалното откриване сцената бе превзета от пъстри носии и огласена от гласовити певци и певици и игривите ритми на българското хоро.

Докато певците и танцьорите радваха с изпълненията си многобройната публика, кметският наместник Георги Димитров се превъплъти в ролята на майстор чевермеджия недалеч от сцената. Със завидно старание, достолепен в своята родопска носия, кметът майсторски въртеше двете чевермета и наставляваше своите помощници.

След края на конкурсните изпълнения, над събралото се множестве се извиси гласът на родопската гайда на правнук на легендата от Гела Дафо Трендафилов, специалният гост - Манол Ташков от Девин, който за втора година гостува на типченци. Магията на българския фолклор продължи с изпълненията на младата народна певица Гергана Чолакова, Ансамбъл „Мездра”, Фолклорна формация „ФолкРеактор” с ръководител Любомир Гешковски, Симоне Маркова и Оркестър „Славяни” от Стара Загора.

Празникът на съхранената духовност бе уважен от кмета на Мездра Иван Аспарухов, главния експерт „Култура, спорт и туризъм” – Седефка Петкова, Светла Дамяновска – главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“, предприемача Мирослав Захариев, общински съветници, кметове на населени места и др.

След края на фестивалната вечер, най-тежката задача се оказа за журито. Тримата професионалисти трябваше да кажат тежката си дума, въпреки голямата конкуренция. Все пак, както на всеки конкурс, и тук бяха излъчени победителите в трите категории. Наградите бяха връчени от кметския наместник Георги Димитров.

Ето и отличените във фолклорната изява

Категория „Хорове и певчески групи“:

1-во място- ГНП " Китка" - НЧ " Просвета-1935 с. Спанчевци"

2- ро място- ГНП " Росен здравец" - село Долно Озирово

3- то място- ФГ " Куленски напеви"- НЧ "Отец Паисий-2008"- кв. Кулата, гр. Враца.

Категория „Индивидуално/ дуетно изпълнение“:

1-во място- Елена Катранкьовска- НЧ " Подем-1928" село Руска Бела

2- ро място- Маргарита Александрова- НЧ " Просвета- 1897" село Долна Кремена

3- то място- Александра Асенова- НЧ " Отец Паисий - 2008"- кв. Кулата, гр. Враца

Категория „Танцови състави“:

1-во място - НЧ " Пробуда- 1926" село Липен

2- 2-ро място- ЦПЛР " Център за работа с деца" град Враца

3- 3- то място- ТК "Зора"- НЧ " Свети Иван Рилски- 1922"- село Мрамор

Поощрителни награди:

Мелани Костова- НЧ" Просвета-1925 "- село Ребърково

Огнян Бориславов- НЧ " Отец Паисий-2008" - кв. Кулата, гр. Враца

ДГНХ " Звънче"- НЧ"Просвета-1935 с. Спанчевци"- село СпанчевциГрупа за народно пеене- НЧ "Искра-1945"- село Врачанци

Сборна фолклорна група "Китка"- НЧ "Подем-1928“ –Руска бела

Всички участници във фестивала получиха грамоти.