Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на кохезионната политика на Европейския съюз в РепубликаБългария функционира от 2012 г. През годините ОИЦ – Враца се утвърди като място, където всеки може да получи достоверна и полезна информация за възможностите, предоставени от фондовете на Европейския съюз и да получи подкрепа при търсене на финансиране, при кандидатстване и отчитане чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 /ИСУН/. За периода 2012 г. – 2021 г. са проведени 488 информационни събития и са осъществени повече от 11 000 консултации.

Екипът на ОИЦ ще продължи да осъществява своите услуги и да си сътрудничи активно с местните администрации, бюрата по труда и регионалните инспекторати по образование, университетите и средно образователните училища, бизнеса и медиите, с цел да се повиши информираността на гражданите относно европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Ще продължи и извършването на административни проверки и издаването на становища относно процедурите на местните инициативни групи за финансиране на проекти. Освен това, експертите на центъра ще подпомагат и процеса по прилагане на интегрирания териториален подход в България. Служителите в ОИЦ участват в експертния състав на регионалните съвети за развитие и по-конкретно в техните звена за медиации и звена за публични консултации.

Осъществяването на проекта ще допринесе за изпълнение на общите цели на Националната комуникационна стратегия. Чрез неговото изпълнение ще се надгради постигнатата познаваемост за европейските фондове и програми, ще се осигури максимална прозрачност за тяхното реализиране, което от своя страна ще поддържа обществено доверие към процесите по изпълнение и управление на Споразумението за партньорство и оперативните програми.