Това каза в сутрешния блок на БТВ шефът на дирекцията ген. Кирил Войнов. Той разкри, че след потопа в Бургаско, който взе човешки жертви, дирекцията вече получава на всеки 24 часа прогноза за времето от БАН. Оказа се, че до момента те е трябвало да работят с 5-дневни данни от МОСВ, които не са били много точни. Към момента опасните язовири у нас са под 200, подчерта генералът.

Войнов подчерта, че е началник на контролен орган, а за изкуствените водоеми отговарят други. "Ние не стопанисваме язовирите, ние сме надзорен орган – 4523 язовира са на кметовете, тъй че да бъдат така добри – когато са ги приемали навремето не са си давали сметка, че тези язовири трябва да се експлоатират, трябва да се отделят средства”, заяви той.

До момента са издадени 434 акта и 230 наказателни постановления. Санкцията от 1000 лв. е лична за всеки кмет, но има представители на местната власт, които се крият от дирекцията, като ген. Войнов отказа да назове техните имена. Той призова за ясна държавна политика по отношение на язовирите, защото вероятно кметовете ще започнат масово да искат разрушаване на язовири, които са направени в края на 50-те години за напояване.

По отношение на язовир Бели Искър и притесненията на живеещите в близост от водно бедствие, ген. Кирил Войнов обясни, че принципал на обекта е МРРБ, а нивото на водата се поддържа такива, че да гарантира нормална експлоатация на язовирната стена. "25 години нищо не е правено”, категоричен беше той.

Източник: novini.bg