- Ще запазите ли традиционните модули на фестивала, които имаха голям успех в предишните му издания?

- Традиционно модулите се запазват и тази година. Ще продължи фестивалната сцена с театрално-артистичните възстановки, археологическото училище, центъра за експериментална археология също със своите фестивални ателиета. Наистина изработката на амулети от кост и съдове от глина и керамика предизвикаха голям интерес на миналите издания. Участниците си изработиха праисторически амулети, взеха ги за себе си, защото те носят енергийната натовареност на своя творец. Тази година в работилниците сме предвидили свое място да заемат и тъкани и различни плетива.

- В българската традиция има заложена твърде дълбока символика, чрез тъканите, нали?

Разбира се. Макар те да не са се запазили в праисторията, за тъканите имаме достатъчно информация от украсата върху керамичните съдове.

- Кажете поне един акцент от новите моменти в рамките на фестивала?

- Новото тази година е, че сме отделили специално място на храната и напитките на древните ни праотци. Проявата ще се доближи в тази си част към типа гурме – фестивали. Ще покажем средновековна и римска кухня по съответните рецепти. Предвиждаме най-интересната част от този модул да бъде експеримента ни да докажем, че технологично е било възможно хората от неолита да са дестилирали, да са произвеждали спиртни напитки за трапезата си. Ще използваме материали до каквито те са имали достъп и сходни технологии. Не сме репетирали. Крайният резултат ще се получи в деня на демонстрацията. Има известен риск, но ако експеримента се получи, ще означава, че ценителите на виното и ракията от нашия край с основание ще могат да твърдят, че хората по нашите земи са умеели да ги произвеждат още преди осем хиляди години.

архив MediaNews
архив MediaNews

- Любопитен експеримент и вероятно ще бъде доста атрактивен?

- Надявам се да е успешен. Логиката е проста. Доказано е вече, че първите земеделци са умеели да правят вино. Правили са го чрез ферментация на плодове и грозде и перфектно боравене с огъня. Била им е нужна една малка крачка за един голям скок –дестилацията, която изисква познания. Древните земеделци са имали перфектни познания за свойствата на дървесината и са изграждали чудесни дървени конструкции без пирони. Те са владеели перфектно знанията за свойствата на камъка, за да си изработват от кремък невероятни и съвършени сечива, някои от тях и до днес е загадка как са изработени. Древните хора по нашите земи са познавали до съвършенство огъня. Преди две години се опитахме и ние да го запалим по техния начин, измъчихме се и получихме само до пушилка. Това само по себе си показва, че тези хора са имали познания, които са изгубени във времето и ние се опитваме да ги възстановим, чрез такъв тип реконструкции.

- Древен казан ли ще направите?

- Е, няма да е казан. Ще се опитаме със средства само от керамика и дърво да направим съоръжение, чрез което да извършим дестилацията. Ако успеем макар и индиректно, ще се потвърди твърдението ми, че става въпрос за едно познание скрито дълбоко в хилядолетията. Няма да пропуснем да омесим и изпечем и „хлаб от Бога”. Ще си направим преди това нашата експериментална жътва, макар нивата да е малко поразена от бурите, но лимецът е устойчив.

архив MediaNews
архив MediaNews

- В програмата на фестивала е презентирана и „Приключенска игра”?

- Няколко месечна беше подготовката ни за Приключенската ни игра, която ще обхване дневни и нощни часове. Записали са се вече за участие много млади хора, които ще имат провокации в стил сървайвър, ще усетят тръпката на откривателството. Търсачите на приключения ще имат и сериозни проблеми, които ще решават на съвета на жреците на светлина от огньове.

- Предполагам, че за Вас е от особена важност провеждането на запланувания научен семинар по време на фестивала?

- Последният модул ще бъде научния семинар на полеви условия, в рамките на два дни /събота и неделя/. Към него има голям интерес сред колеги археолози от страната, макар да са ангажирани с активния сезон на разкопки и обследвания. Досегашният ни опит показа, че този вид семинар осъществява конструктивната ни идея за лекота и в извън чисто академичния тон да може да се докоснем до искрици на прозрения, които при други обстоятелства едва ли биха изказани.

архив MediaNews
архив MediaNews

- Колко участници очаквате да се забавляват и да допълнят познанията си за древните под „Слънцето на Тодорка” ?

- Очакваме около 200 посетители на фестивала, сред които и гости от Сърбия и Румъния. Надявам се ритуалността, обрядността на древните земеделци да докоснат всеки участник до ума, до сърцето, според неговите възприятия и наистина всеки да обогати познанията си по интересен и атрактивен начин.

архив MediaNews
архив MediaNews