Хайтов обясни за MediaNews, че така ритуално е зарязвал повече от 20 пъти. Той не пропусна да каже, че празник без песен не е по български и затова по негова покана над заснеженото лозе звънна топлата звучност на народната песен изпълнена емоционално от солистките на фолклорна група „Искрица” към пенсионерския клуб на град Мездра. Пенка Гергова и Тотка Беленска не се възползваха от кавалерското предложение на мъжете от областното ръководство на „Народен съюз”, да се наметнат в студа с палтата си.

Жените настояха да пеят облечени в българските си носии, за да е автентична изявата им и да е истински празника. Акордеонът разтегна Милчо Гергов, а тъпанът в ръцете на Венцислав Иванов ритмично улови и музиката и такта на наздравиците. Песента за момата, която садила на баира лозе носталгично навя спомени на присъстващите земеделци. Втората обаче, повиши настроението на всички, защото разказа други истини, за „Ой винце, винце, кой те тебе пие по сокаци спие…”

Явор Хайтов пожела берекет на домакините на събитието и отправи поздрав към всички млекопроизводители, зърнопроизводители, животновъди и хората, които с труда си доставят храната за масата ни. Традиционния ритуал по зарязване уважиха кметовете на врачанските села Баница и Веслец и наместникът на ж.к. „Дъбника“ във Враца Сашо Вълков, както и кметът на Синьо бърдо Петя Милева.

Сред празнуващите бяха и общинските съветници от „Народен съюз“ във Враца Диляна Давидкова и Мария Петрова, общинският съветник от Роман, Георги Василев, членът на управителния съвет на „Народен съюз“ Пламен Ганецовски и областният лидер на партията Георги Димитров. След лозарския ритуал Хайтов покани приятелите си в елитно врачанско заведение, където песните и наздравиците продължиха.