Годишна Програма за развитие на туризма в община Мездра през 2016-та изготви Общинската администрация. Тя е разработена съгласно Закона за туризма и е разгледана и приета от Консултативния съвет по въпросите на туризма към кметската управа. Програмата отразява местните туристически ресурси и потребности и систематизира основните цели и приоритети, задачите и дейностите, които ще бъдат реализирани през тази година.

Основните цели, залегнали в нея, са: повишаване привлекателността на община Мездра и превръщането и в интересна туристическа дестинация в България и привлекателен център за туристите от цял свят; обединяване на съществуващите атракции и продукти в цялостен, комплексен туристически продукт; повишаване броя на организираните групи и индивидуални туристи в общината, както и увеличаване на престоя им.

Сред приоритетните дейности, включени в Програмата, са изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината; изграждане и функциониране на туристически информационен център и организация на информационното обслужване на туристите; изграждане и поддържане на общинските туристически обекти; организиране на събития и мероприятия с местно и национално значение; провеждане на проучвания, анализи и прогнози за развитието на туризма в общината; реклама на туристическия продукт на общината, включително участие на туристически борси и изложения; взаимодействие и членство на Общината в туристически сдружения; подобряване качеството на услугите, предлагани в общинските туристически обекти.

За финансовото обезпечаване на програмата са заложени средства в размер на едва 7 400 лв., в това число 6 000 лв. от общинския бюджет и 1400 лв. приходи от туристически данък. 4 000 лв. от тях са предвидени за провеждането на Националния фолклорен събор „Де е българското” и 2000 лв. - Фестивала на средновековните традиции, бит и култура „Калето Мездра 2016”.

Програмата за развитие на туризма ще бъде разгледана на предстоящата в четвъртък сесия от Общинския съвет.