От отчетния доклад, изнесен от председателя на Потребителна кооперация "Труд" Красимир Тодоров, стана ясно, че кооперацията е приключила миналата година на печалба и ще раздаде дивиденти върху дяловите вноски на своите член-кооператори. През 2018 г. тя е реализирала оборот от търговска дейност в размер на около 1 000 000 лв.

В момента в ПК "Труд" членуват 572 член-кооператори. Кооперацията стопанисва 5 търговски обекта - 1 супермаркет и 4 смесени магазини, включени в Националната верига "КООП" - в Мездра, Горна Бешовица, Крапец, Лик и Моравица. Потребителна кооперация "Труд" осигурява 15 работни места.

Красимир Тодоров подчерта, че едни от най-сериозните причини за затварянето на обектите на кооперацията са демографската криза, обезлюдяването на селата и липсата на поминък. "Въпреки това, ние все още сме най-голямата по численост действаща кооперация в област Враца. За това спомага и активното сътрудничество с Областния кооперативен съюз (ОКС) и с Централния кооперативен съюз (ЦКС).

Това, че за поредна година кооперацията приключва със счетоводна печалба, допълнително трябва да ни мотивира за намиране на пътища за осигуряване на финансов ресурс, и да продължим започнатите реформи. Продължаваме да търсим възможности за отваряне на нови обекти в Мездра и селата", допълни председателят.