© социална мрежа

Последното почистване на коритото на Боденска бара от растителност и наноси в района на Детска градина “Мир" е извършено през лятото на 2017 г., и то след критична публикация на MediaNews.

Още тогава от Община Мездра бещаха, че ще търсят начини за освобождаване на средства от бюджета, за да се почисти и останалата част от коритото на реката, но това си стана поредното неизпълнено обещание две години по-късно.

Днес състоянието на Боденска бара, в участъка от навлизането й в града до вливането й в река Искър, е също толкова плачевно, както и преди 2 години. Най-занемарена и потенциално опасна е отсечката от "Техкерамик-М” до каменни кариери, в която речното корито е обрасло с папрат и блатна растителност и е затлачено от паднали клони, изкоренени дървета и всевъзможни боклуци.

Съгласно Закона за водите, именно кметът на община Мездра осигурява осъществяването на дейностите по поддържане проводимостта на речните легла, които включват: премахване на израсналите във водното течение дървета, дънери, храсти и всички паднали или с опасност да паднат дървета; опазване на бреговете на реките от ерозия, укрепване на бреговете и защита на крайбрежната растителност; почистване на речните легла от наносни отложения за осигуряване нормалната им проводимост и т. н.

Във връзка с изискванията на Закона за защита при бедствия пък, в доста общини у нас са разработени Общински програми за намаляване на риска от бедствия, така и не стана ясно има ли такъв план и какви мерки и действия са включени в него за осигуряване безопасността на гражданите в Община Мездра.

Ето някои от коментарите на гражданите в социалната мрежа:

"Това да не е някъде в джунглите в Камбоджа",

"...това е в нашия "прекрасен град Мездра",

"Интересно? Уж ни вълнува, пък никой не смее да коментира, защо ли? Защото сме били под турско тооолкова години или затова сме били под турско а?”