Младши сержант Красимир Петров е поредният бивш възпитаник на училището, който прие поканата на своите бивши учители да се срещне с малките палавници и да си спомни лудориите от ученическите си години. Гвардеецът разказа на малчуганите за своята професия, както и историята на Националната гвардейска част, в която служи.

Националната гвардейска част е представителна част от Българската армия. Тя охранява държавния глава и повдига духа на армията и народа. Гвардията е един от символите на българската държава заедно със знамето, химна и герба на Републиката. Наследник е на създадената от княз Александър 1 Батенберг лична гвардия преди 140г. Включва войскови единици за отдаване на военни почести и представителен духов оркестър.

Учениците бяха впечатлени да видят истински гвардеец и зададоха интересни въпроси към бившия възпитаник на училището, свързани с униформата, снаряжението, изискванията за подбор на желаещите младежи да служат в представителните части на българската армия. Красимир показани снимки и видеоклипове, които представиха какви са задълженията на гвардейците – смяна на почетния караул пред Президентството, посрещане на чужди делегации и други.