В кестеновата алея бяха разположени около 20 маси, отрупани с многоцветни мартеници. Повечето продавачи разкриха, че предлаганите червено - бели символи са ръчна изработка. За да се подготвят за базара им е отнело по няколко месеца.

Търговците споделиха, че не се наблюдава спад в продажбите, поради пандемията от COVID-19. Според тях няма притеснение в хората и всеки пазарува спокойно.

„Най-търсени са мартениците, тип сувенири”, сподели Ценка Методиева.

Особено богат бе изборът на масата на Иванка Лилова, която всяка година предлага ръчно изработени мартеници.

„Търговията върви добре. Хората уважават традициите и гледат да зарадват своите близки, приятели и роднини. Обикновено търсят от вълна, ръчно изработени”, коментира Лилова.

Тя разкри, че изработката на малките отнема около 15-20 минути, ако необходимите продукти са налични,а големите – по няколко часа.

Иванка добави, че хората обръщат внимание на посланието, което всяка от тях носи – за здраве, за плодородие, против уроки и т.н.

Две от клиентките на базара Руслана и Румяна разкриха, че не се притесняват да пазаруват, тъй като базарът е на открито.

„Купувам мартенички за децата. На 1-ви март като отидат на училище трябва да дадат на своите ученици за здраве”, коментира Румяна.

Полина, която пазаруваше със своя син заяви, че търси мартеници за дечица. „Не се притеснявам вече, страшното мина”, категорична бе тя.

Мартениците имат специална символика: червеното е кръвта, а бялото – надеждата за нещо хубаво, чисто, неопетнено, красиво.

Те са символ на здраве, дълголетие и плодородие, но по тях също може и да се гадае. Според стари български поверия, девойките могат да съдят по нея за бъдещия им съпруг. Когато видят първия щъркел, лястовица или цъфнало плодно дръвче, те трябва да оставят мартеницата под камък.

Точно след половин година, когато слънцето се завърти по посока есен-зима, проверяват дали по мартеницата има мравки или не. Ако по нея са полепнали мравки, то техният избраник ще бъде беден. Ако искат да са румени и здрави през цялата година, трябва да завържат мартеницата на цъфнало дръвче. А ако искат да се избавят от всичко зло, трябва да я хвърлят в течаща вода, която да отнесе злините и да им върви като по вода.