На 14 юни сутринта линейка пристига в дома на 28-годишният Веселин Георгиев. Мъжът е бил на работа предния ден, но се е почувствал зле. Изнесен е на носилка от пожарникари, защото е с наднормено тегло. Помагат и на линейката да тръгне, защото не може да запали.

„Едно такова друсане и още повече той се обърна по очите си, погледна ме искаше въздух да му дадем, аз му държа главата така и я моля жената, която беше вътре, малко да ми помогне да го обърнем, викам той посинява, той няма въздух”, разказва Виолета Василева, майка на починалия пред bTV.

Тя настоява спешният автомобил да спре и да се окаже помощ на сина ѝ. Тогава лекарят, който пътува до шофьора, се качва при пациента. Свалят майката от автомобила на Спешна помощ.

Минути по-късно в Спешния център Виолета научава, че синът ѝ е мъртъв. Категорична е, че нито в дома й, нито в линейката екипът е направил нещо, за да му помогне.

Д-р Евелин Иванов е шеф на екипа. Обяснява смъртта на пациента с наднорменото тегло и с непотърсена навреме помощ.

„Опита се сестрата, не можахме да хванем венозен път в това състояние, физическа възможност нямаме двеста килограмов човек да го обърнем, единственото – да му обърна главата и да му подадем кислород”, казва лекарят.

Според аутопсията причината за смъртта е белодробен проблем.