Депутатът от левицата обясни, че общинските болници осигуряват лечение на над 2 млн. българи. "Някои от тях се намират в труднодостъпни и отдалечени региони, където заедно със спешните центрове са единствените източници на здравни грижи. Пациентите им често са здравно неосигурени и социално слаби. Въпреки че има търсене на услугите, които общинските болници предлагат, много от тях са в изключително тежко финансово състояние и съществуването им е застрашено“, подчерта д-р Тимчев. Според него основната причина да се стигне до тук е проблемът с клиничните пътеки.

"Цените на пътеките не са актуализирани от 2006 г. ГЕРБ управляват почти без прекъсване от 2009 г. и от тогава нито един от 7-те министри, които се смениха на поста, не обърна внимание на този належащ въпрос. Сега, за да закрепят проблема, управляващите отново наливат пари, без да искат ясна стратегия за решаване“, коментира депутатът.

Като друга причина за състоянието на общинските болници, той посочи постоянното повишаване на медицинските стандарти. "Тъй като тези лечебни заведения не могат да покрият стандартите, се стига до орязване на клинични пътеки, по които преди това общинските болници са работили“, посочи народният представител.

"И нещо, за което не се говори много, но е важно - чувството за несигурност на медицинския персонал в общинските болници. Преди въвеждането на всеки нов медицински стандарт, в болниците започва да се говори за преструктуриране - затваряне. Това кара много лекари и сестри да търсят работа в по-големи болници, където рискът от закриване е по-малък. Парадокс е да има липса на медицински кадри, а те да се страхуват за работата си“, заяви в заключение д-р Илиян Тимчев.

По време на дебата в парламента от "БСП за България" поискаха министърът на здравеопазването в срок от 3 месеца да предложи модел за финансиране на дейността на общинските болници, в съответствие на демографските особености и потребностите от болнична помощ на регионите ни. Както и стратегия за кадровото обезпечаване на общинските болници и мотивиране на медицинските специалисти, работещи в тях.